Vi var ca 50 personer som lyssnade till en fängslande föreläsning om hur det kan vara att leva och bo i Syrien före och efter att kriget bröt ut. Naief tog oss med på en resa som många av oss sent kommer att glömma.

Tack för en mycket tänkvärd kväll Naief!


Jag var där

Av och med Naief Jupiter

Otterbäckens Folkets Hus den 10 april kl. 18.00

Språk: Svenska

Naief Jupiter - som i själva verket heter något helt annat – kom som flykting till Sverige från Syrien för tre år sedan. I hans hemland föddes stora delar av vår civilisation. Tyvärr ligger nu detta vackra land till stora delar i ruiner. Dess befolkning utsätts för terror och plågor av en hänsynslös regim Han tvingades fly från ett land i inbördeskrig. Hans brott var att han arbetat på ett sjukhus och hjälpt sårade och skadade medmänniskor. Han var tvungen att lämna sin familj i Syrien och påbörja den långa resan som flykting, med allt som det innebär: mutor till smugglare, osäkerhet, mörker och okänd terräng. En båtresa i en överfylld gummibåt från Turkiet till Grekland. Bussresor och långa vandringar i nya länder. Väntan och osäkerhet. Kyla, regn, blåst. Ibland utan tak över huvudet. Hans mål var Sverige. Han kom till ”Landet med mänskliga rättigheter” som Naief säger med tacksamhet i rösten. En lång och strapatsfylld resa på 4 veckor var över. Naief bor nu i Gullspångs kommun och har funnit sig väl tillrätta. Han klarade SFI-undervisningen på 4 månader och läser nu vidare för att kunna söka till universitet. Naief är utbildad anestesisköterska i Syrien och har också arbetat i 9 år som sådan. Hans mål är kunna fortsätta arbeta i sitt yrke här i Sverige. Vägen dit är förvisso kantad med problem. Sedan födelsen lider Naief av en nedärvd synskada, vilket innebär att han endast har 10% syn med korrigering. Men detta har aldrig hindrat honom eller satt stopp för något han föresatt sig. - Jag är en envis och optimistisk man säger Naief, jag ger aldrig upp! Naief har nu satt samman en berättelse om sitt liv i Syrien och ”den värsta natten i sitt liv” – natten då den Syriska regimen bombade sitt folk med saringas. Den natten arbetade Naief på sjukhuset och fick ta hand om människor som drabbats av gasattacken. Han berättar om anstormningen av patienter, hur de till en början inte förstod vad som hänt och hur de till slut fann vägar att hjälpa patienterna. Berättelsen är fängslande och hemsk, men innehåller både värme och humor och framförs på svenska. Naief är en god berättare. Hans berättelse berör alla som tar del av den.

Av hänsyn till familj och släkt som är kvar i Syrien tvingas Naief Jupiter att inte offentliggöra sitt riktiga namn. Han heter egentligen något annat.

Information och kontakt: Staffan Starringer 070-258 45 26, Malin Hjalmarsson 0506-363 92 Projektledare, Visa Integration Gullspångs kommun